Steek 3 en 4
Vanwege de wintersport vakantie (heerlijk!!) heb ik alleen de steken gepost op YouTube maar niet de achterliggend informatie. Dat gaat ik nu doen voor beide steken.
Steek 3
de Stiksteek (Backstitch, point arriƩre)
De stiksteek ziet aan de voorkant hetzelfde uit als de dubbele rijgsteek (steek 2) maar het verschil zit aan de achterkant.
De stiksteek is per definitie altijd een steek die begint van je af en komt terug waar je ben. Je gaat voor je gevoel achteruit. Waar de dubbele rijgsteek plat aan de achterkant is, is de stiksteek dikker.
De stiksteek wordt veel gebruikt bij het Perzische Ajour borduren en voor het omtrek maken in kruissteek borduren.
Steek 4
de Steelsteek (Stem stitch, point de tige)
De steelsteek is juist dikker aan de voorkant van je werk en plat aan de achterkant. Zorg ervoor dat je de steelsteek altijd hetzelfde maak. Als je lus aan de rechterkant valt, zorg ervoor dat dat telkens het geval is. Als je een rechte stuk moet borduren dan kan je wat grotere steken maken. Als je om de bocht moet, hou je steken klein zodat ze mooi de ronding weergeven.
De steelsteek wordt gebruikt bij omtrekken, bloemstelen en kunnen zelfs gebruikt worden in rijen om een vlak te vullen.
Ik wens jullie weer veel plezier bij het maken van deze (toch wel) simpele steken. Er is zoveel wat ermee gemaakt kan worden. Fijne ontdekkingstocht!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten